miercuri, 8 decembrie 2010

Kapitalism - Reţeta lor de succes

Ceauşescu declara odată: " România va fi o ţară capitalistă, când o face plopul pere şi răchita micşunele". Cineva spunea că nu a greşit cu mult. Eu zic că nu a greşit deloc. Tind să cred din ce în ce mai mult că l-au împuşcat degeaba. Nu era bine deloc ce se întâmpla atunci, dar cu siguranţă este mult mai rau ce se întâmplă acum. Bunicu avea costum gri şi pălărie neagră. Eu am teneşi italieni şi mă dau cu parfum franţuzesc. Da, eşti liber să îţi faci o firma, poţi să încerci să ai o afacere, dar te loveşti de o birocraţie spartană, de funcţionare prost pregatite şi greţoase, ale căror replici sunt: "Dacă nu îţi convine, poţi să pleci". Înghiţi în sec, le înjuri în gand şi mergi mai departe. Taxe peste taxe, şpăgi peste şpăgi, zeci de plimbari între ghisee pentru autorizaţii, gărzi financiare putrede de corupte, oameni săraci. Noi nu putem face, aste e. Suntem români, m-am resemnat. Vin alţii bine intenţionati, bine pregatiţi, doritori să investească. Că de, vorba aia, în capitalism poţi munci şi pentru altu, nu!? Se lovesc de camarila politică, care aşteaptă ca hienele ciolanul delicios. "Puterea corupe. Puterea absolută corupe absolut". În rest ce?! Miliarde de euro sifonaţi din contracte cu statu, decizii luate pentru orice, numai pentru interesul cetaţeanului nu, minciuna, falsitate şi foarte multă nesimţire.
La ce folosesc 70 de tipuri de salam de Sibiu dacă îţi curg balele după ele în magazin!? La ce foloseşte căldura, dacă la tine nu ajunge!? La ce îţi folosesc 100 de canale TV, dacă eşti minţit ca ultimul prost? La ce foloseşte Internetul, dacă lucrurile învaţate acolo, nu au acoperire practică în tara noastră!?
Şi atunci..!? Nu vreau ca toată lumea să fie egală, pentru că nu este. Dar am pretenţia ca atunci când jegu ăla de Plăcinta jr. îşi bate prietena şi dă cu maşina peste oameni, să stea 29 de zile şi înca 29 şi înca câţiva ani. Poate îşi dă seama şi mamiţica de vorba aceea: "Cu bani, orice prost termina Harvardul".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu