miercuri, 8 decembrie 2010

România...Te iubesc, da' nu prea


Acum ceva vreme, Tudor Chirila scria o scrisoare către liceeni. Mie chiar mi-a plăcut. Am crezut pe vremea aceea, că poate da scânteia de care România avea nevoie. Crin Antonescu chiar s-a folosit de acest lucru în campanie. A pierdut. Mă gândeam că, dacă pe mine m-a impresionat, cu sigurantă acest lucru se intamplă cu foarte multă lume. Fals. Credeam că dacă eu, la 26 de ani pe vremea aceea (anu' trecut :P), am nişte valori morale oarecum definite, nişte principii după care mă ghidez, cu sigurantă oamenii mai în vârstă decât mine au mult mai adânc fundamentate aceste valori şi principii. Şi ca să-l parafrazez pe maestru' Dinica( ştiu că Bazel îl apreciază), "ce a aflat baiatu pe parcurs!?" Că nu e deloc aşa. Integritatea, bunul simţ, principiile sănătoase ale unei societaţi normale, ne lipsesc cu desăvârşire. Nouă românilor. Probabil şi acei câţiva Robin-Hoozi care au militat pentru aceleaşi principii, au fost inspiraţi de emisiuni sau filme din alte ţări, de radiouri ascultate la căşti în baie fără să te audă vecinul, în general de lucruri care nu se intersectează cu România. Însaşi trecutul ne arată ce fel de popor suntem. Nu trecutul din istoria prinsă în programa şcolară. Trăim în ţara în care bravii noştrii luptători îşi lăsau femeile singure în casă când veneau turcii, în ţara în care se mută treceri de pietoni după ce au avut loc accidente mortale, în care fii de plăcinte urinează pe troiţe, unde oamenii politici pun poliţiştii să sufle în fiole după ce au fost agresaţi de judecătoare bete, în ţara în care serialul Elodia a înlocuit Dallasul. Trăim în România.
Acum câteva zile, un prieten, îmi cerea un sfat. Ce să facă. Nu se mai descurcă cu banii. A găsit ceva de muncă afară dar îi este cam frică. I-am spus sa plece. Imediat după sărbători dacă poate.
Mă gândeam dacă este normal să scriu aşa ceva pe blog. Şi mi-am dat seama că, dacă preşedintele ţarii poate îndemna oamenii să plece afară, de ce nu aş putea sa o fac şi eu !? În fond, în afară de Bazel, mai am câţiva cititori ocazionali. Măcar sunt împăcat ca scriu exact ce vreau, ce cred, ce simt.

2 comentarii:

  1. sunt si abonati, nu numai ocazionali...

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Marius, îţi dau dreptate...

    Auzisem de scrisoarea lui Chirilă de la teveuri, a fost şi o dezbatere dacă nu m-nşel pe tema scrisorii în primăvara lui 2009 (înainte mai dădeam şi eu câte o raită pe blogurile citite de "bobor", nu ca acum când nu am timp nici pentru cel personal ), dar dezbaterea în care Crin s-a folosit de ea, m-a făcut mult mai curios şi am citit-o, ca dealtfel amu' din nou.
    O paranteză...M-a frapat atunci cînd am auzit din gura lui Crin cine este modelul lui în viaţă ! Erau lângă el seniori liberali cu CV care nu încape pe zeci de foi ;) , unul era Djuvara ! M-a lăsat cu gura căscată Crin !
    Avea perfectă dreptate Chirilă, la fel cum ai şi tu..."Integritatea, bunul simţ, principiile sănătoase ale unei societaţi normale, ne lipsesc cu desăvârşire. Nouă românilor."
    Nu mai departe ieri sau alaltăieri mioriticul îşi dă în petec " O ferma de porci din localitatea Ciocârlia din judetul Constanta a fost atacata de “Robin Hood” care a lăsat un bilet în care era scris “Ţi-am furat porcii pentru că dumneata eşti bogat. Vrem să fim şi noi bogaţi. O să dăm şi la săraci. Mulţumim!”
    http://www.realitatea.net/biletul-de-multumire-al-unui-hot-ti-am-furat-porcii-pentru-ca-dumneata-esti-bogat_779969.html
    Aşa că...nu v-aţi sfătuit greşit prietenul. Inclusiv familia mea am stat în cumpănă. Ne ţine mama şi soacra în ţară, încă trăiesc (le doresc viaţă lungă) , pentru că fraţii noştri, şi nu puţini la număr, sunt plecaţi de mulţi ani afară. Numai cine nu a fost afară nu poate face diferenţa. Ţări ca Italia, Spania, Portugalia, Grecia, etc, aşa au crescut, prin aportul financiar şi mental al celor plecaţi pe alte meleaguri. Aşa ne putem vindeca de boala balcanismului, prin întoarcerea lor, a celor care au învăţat cu adevărat ce înseamnă viaţa şi respectul între semeni.

    RăspundețiȘtergere